Wednesday, February 28, 2007

DFD niveau 1 (context diagram)

We hebben het eerste DFD, oftewel het context diagram gemaakt. Zoals u hierboven ziet kan een leraar alleen dingen invoeren, namelijk het leerlingnummer, de datum, het lesuur en of de leerling afwezig of te laat is invoeren. De administratie kan de soort absentie (ziek, dokter, tandarts, etc.) invoeren en een overzicht per leerling opvragen. Een mentor kan hetzelfde invoeren als een gewone leraar en een overzicht opvragen per tijdseenheid.

We hebben veranderingen aangebracht in de eerste versie van ons context diagram. Een leraar kan nu ook een overzicht van zijn/haar huidige les opvragen waarin hij/zij kan zien wie er allemaal aangevinkt zijn als afwezig, wie er in de les horen te zitten, etc. We hebben ook een nieuwe externe entiteit genaamd schoolleiding toegevoegd die de gegevens van leerlingen (zoals naam, adres, telefoonnummer e.d.) in het systeem kan invoeren. Deze gegevens kunnen worden opgevraagd door de administratie en door de mentoren. De administratie kan in plaats van een overzicht per leerling nu een overzicht per tijdseenheid opvragen. De mentor kan nu geen absenties meer invoeren, maar alleen een overzicht en de leerlinggegevens opvragen.

Friday, February 16, 2007

Taakverdeling

We hebben de taken verdeeld voor mijlpaal 2. Volkan en Hayk houden zich bezig met FCO-IM en Kerim, Stefan en Kalynda maken de DFD's.

Plan van Aanpak Mijlpaal 2

Hierboven ziet u ons plan van aanpak voor mijlpaal 2.

Friday, February 9, 2007

Gebruikersprofiel (administratie)

Hierboven ziet u het gebruikersprofiel voor de gemiddelde administratie-medewerker.

Gebruikersprofiel (mentoren)

Hierboven ziet u het gebruikersprofiel voor de gemiddelde mentor.

Gebruikersprofiel (leraar)

Hierboven ziet u het gebruikersprofiel voor de gemiddelde leraar.

Taakmodel (status invoeren)

We hebben het bovenstaande taakmodel gemaakt voor de hoofdtaak 'status invoeren'. Deze taak bestaat uit zes deeltaken: 'gebruiker identificeren' oftewel inloggen, 'klas selecteren', 'leerling selecteren', 'dag selecteren', 'lesuur selecteren' en 'Z, D, T, etc. invoeren' oftewel de status invoeren van de leerling op dat uur (Z voor ziek, D voor dokter, T voor tandarts, enz.)

Taakmodel (lezen)

We hebben het bovenstaande taakmodel gemaakt voor de hoofdtaak 'lezen'. Zoals u ziet bestaat deze taak uit drie deeltaken, namelijk 'gebruiker identificeren', 'klas selecteren' en 'leerling selecteren'. 'Gebruiker identificeren' houdt in dat de gebruiker inlogt. Als de gebruiker een mentor is, kan hij/zij alleen de klassen kiezen waarvan hij/zij mentor is en vervolgens de leerlingen van één van die klassen. Als de gebruiker mw. Grootel of dhr. Hoogerwerf is, kan hij/zij alle klassen kiezen en dan de leerlingen van één van de klassen.

Wednesday, February 7, 2007

Taakmodel (invoeren)

We hebben ons taakmodel voor de taak 'invoeren' gemaakt. Zoals u hierboven ziet bestaat de hoofdtaak 'absentie invoeren' uit de drie deeltaken 'gebruiker identificeren', 'klas selecteren' en 'leerling selecteren'. De taak 'klas selecteren' bestaat ook weer uit drie taken, namelijk 'dag selecteren', 'lokaal kiezen' en 'lesuur kiezen'.

Tuesday, February 6, 2007

Taakmodel (inloggen)

We hebben het bovenstaande schema gemaakt om erachter te komen wat de hoofdtaken van het systeem zijn. Voor elk van deze hoofdtaken zullen we een apart taakmodel maken en die zullen we later deze week op de weblog zetten. Het schema hebben we gemaakt m.b.v. de site www.gliffy.com

Monday, February 5, 2007

Gebruikersprofiel

Voor het gebruikersprofiel vragen we aan leraren en mentoren de volgende dingen:

Psychologische karakteristieken:
· Houding tegenover een nieuw systeem
· Motivatie
· Om het nieuw systeem te gebruiken

Kennis en vaardigheden
· Leesniveau (groot woordenschat)
· Typeniveau (kunt u snel typen?)
· Opleiding (middelbaar en vervolgopleiding)
· Computerervaring
· Applicatie ervaring

Werk en taak karakteristieken
· Frequentie van gebruik van het systeem
· Gebruik van systeem verplicht
· Wat uw hoofdtaak is in het systeem (bent u leraar, mentor, beiden enz. )
Psychische karakteristieken
· Kleurenblindheid